AloitussivuOhjaajan etusivuApua ammatinvalintaan
+100%-
ItsetuntemusTulevaisuuden haaveiluAmmattitietousTyöelämään tutustuminenOpiskelupaikkoihin tutustuminenAlojen terveydentilavaatimuksetAmmatinvalintasuunnitelmaOhjauksen tukimateriaalejaHyödyllisiä linkkejä
ammatinvalinta.fi

Hyödyllisiä linkkejä

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä linkkejä ohjauksen avuksi.

Klikkaa otsikkoa niin näet pienen johdannon ja linkin.

Opintopolku.fi

Mikä on Opintopolku?

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja.

Opintopolku tarjoaa helppokäyttöisiä, luotettavia ja turvallisia palveluita elinikäisen ja yksilöllisen oppimispolun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

https://opintopolku.fi

Opintopolun Youtube kanava

Opintopolun Youtube kanavalta löydät mm. uusia ammattivideoita.

Opintopolun Youtube kanava

Toissaterveena.fi

Tämän sivuston tarkoituksena on jakaa tietoa työelämän ihottuma- ja astmariskeistä ja kertoa, miten niihin liittyviä ongelmia voidaan ehkäistä. Se on tarkoitettu kaikille, jotka ovat valitsemassa itselleen koulutusta tai ammattia. Sivustosta on hyötyä myös opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

http://www.toissaterveena.fi

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt kertoo nuorille työelämän käytännöistä ja oikeusturvasta.

Aineisto koostuu fiktiivisistä tarinoista, joissa käsitellään todellisia nuoria koskettavia tilanteita. Aineiston avulla ohjattava saa tietoa työsopimuksista, työehtosopimuksista, vuosilomista, tasa-arvosta sekä ammattijärjestöistä. Sisältää myös tehtäviä sekä sanaston. Aineisto on SAK:n laatima.

www.tyoelamanpelisaannot.fi

Ammatinvalintaohjelma AVO

AVO on työ- ja elinkeinoministeriön kehittämä ammatinvalintaohjelma, joka on ollut jo pitkään käytössä verkossa. Se on tarkoitettu ammatti- ja koulutusvaihtoehtojen pohtimiseen peruskoulun tai lukion jälkeen.

AVOsta löytyy tietoja lähes 300 ammatista sekä tietoja ammatteihin johtavasta koulutuksesta.

AVOn avulla voi arvioida omia kiinnostuksia ja kykyjä sekä pohtia mitä toivoo tulevalta ammatilta. AVO ei tee valintoja kenenkään puolesta, vaan antaa aineksia päätöksentekoon. AVO ei myöskään mittaa soveltuvuutta. Se auttaa tarkastelemaan ammatinvalinnan kannalta keskeisiä arvoja ja kiinnostuksia, mutta ne eivät takaa soveltuvuutta ammattiin.

Ohjaajan kannattaa perehtyä hyvin ammatinvalintaohjelman käyttöön ennen sen käyttöä ohjattavien kanssa. Ohjelman hyvä ominaisuus on, että sen avulla pääsee helposti etsimään lisätietoa ohjattavia kiinnostavista aloista. Aikaa kannattaa myös varata runsaasti itse testin tekemiseen sekä jatkotyöskentelyyn.

http://www.mol.fi/avo

Yes-keskus.fi

Tältä sivustolta löydät yrittäjäkasvatuksen toteusmalleja ja materiaaleja Yes-keskus.fi

Mastohjaus.fi

MAST-hankkeessa kehitetyn nuorten ohjausmallin eri vaiheiden tueksi on viime vuosina tehty useita julkaisuja, jotka ovat syntyneet moniammatillisen yhteistyön tuloksena. Julkaisujen tavoitteena on auttaa nuorten ohjaus- ja tukipalvelujen parissa toimivia henkilöitä heidän ohjatessaan erilaisia nuoria opintopolulla ja sen nivelvaiheissa eteenpäin kohti työelämää.

Lue MAST ohjausmallin julkaisut

Lapinletka.fi

Täältä löydät vaikka mitä tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuolinäkökulman huomioimiseksi. Kaikki on vapaasti käytettävissä ja ladattavissa. Tartu tasa-arvoon!

www.lapinletka.fi

Kipinä-kartta

Kipinä-uraohjauksen on kehittänyt Tikkurilan lukiossa toimiva opinto-ohjaaja Minna Kattelus, joka on toistanut ohjausmenetelmäänsä ensin sadoissa yksilöohjauksissa sekä sitten vertaisryhmissä noin 300 lukiolaisen kanssa. Menetelmän avulla nuoret löytävät ja tunnistavat konkreettisia kipinöitä, joita he voivat käyttää jatko-opintojensa suunnitteluun.


Oppiminen.yle.fi/kipinat

Koukkuun.fi

KOUKKU-hankkeessa on luotu täysin uudenlaisia ohjauksen työkaluja, joissa on yhdistetty tulevaisuudentutkimuksen ja ryhmäohjauksen menetelmiä. Keskeisenä on ollut ajatus siitä, että ymmärrys omista valinnoista ja tulevaisuudesta muodostuu aktiivisen tekemisen ja kokeilemisen kautta.

Näillä sivuilla voit tutustua työkaluihin ja tilata tai tulostaa materiaaleja myös omaan käyttöösi.

www.koukkuun.fi

Kunkoululoppuu.fi

Sivuston avulla voi valmistautua TET-jaksoon, saada vinkkejä kesätyön hakuun ja hankkia tietoa opiskeluvaihtoehdoista.

Duunikone auttaa pohtimaan omia mielenkiinnon kohteita ja osaamista. Ammattivideoilla nuoret esittelevät, mitä tekevät työkseen ja mitä kautta työpaikka löytyi. Kysy opolta -palvelussa nettiopot ohjaavat peruskoulun ja lukion jälkeisissä valinnoissa. Sivustosta vastaa Taloudellinen tiedotustoimisto.

http://kunkoululoppuu.fi

Nivelvaiheet ja opinto-ohjaus valmentavassa koulutuksessa

Tietoa ja vinkkejä valmentavan koulutuksen opinto-ohjauksen käytännöistä. Sisältää ammatillisten erityisoppilaitosten tuottamaa materiaalia.

www.valmentava.fi

Ammatillinen erityisopetus

Sivustolta löytyy paljon tietoa ammatillisista eritysoppilaitoksista: tietoa erityisopetuksesta, koulutustarjonta, hakeminen, tietoa tukipalveluista, tietoa koulutuskokeiluista, materiaaleja ja julkaisuja sekä linkit oppilaitosten sivuille. Sivustoa ylläpitävät kaikki ammatilliset erityisoppilaitokset.

www.ameo.fi

Ammattinetti

Ammattinetti on verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa ammateista ja aloista.

Ammattinetistä löytyy ammattialojen ja ammattien kuvauksia, eri ammateissa toimivien ihmisten haastatteluja ja uratarinoita sekä työelämään liittyviä artikkeleita.

Ammattinetti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietoa esimerkiksi eri ammattien ja alojen vertailemiseen tai ammatinvalinnan tai urasuunnittelun tueksi. Ammattinettiä ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriö.

www.ammattinetti.fi

Ammattiosaaja – amiksesta työelämään

Monipuolista nuorille suunnattua tietoa ammatillisesta koulutuksesta. Sivustoa ylläpitää Opetus- ja kulttuuriministeriö.

www.ammattiosaaja.fi

Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus

Koordinoi ja kehittää Pirkanmaan alueen ammatillista erityisopetusta. Sivustolta löytyy alueellinen koulutustarjonta, tietoa koulutukseen hakeutumisesta sekä opiskelijan tuesta. Sivuston ylläpitäjänä on kahdeksan Pirkanmaalla toimivaa ammatillisen koulutuksen järjestäjää.

www.ammattipolku.fi

Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan työllistymisen ja jatkosuunnitelmien tukeminen

Sivusto sisältää erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan opintojen jälkeisen jatkosuunnitelman tukemiseen liittyviä palveluja ja tukitoimenpiteitä.

Voit etsiä omalle opiskelijallesi sopivia palveluja neljän “opiskelijatyypin” avulla. Sivustolla kuvataan opiskelijan tukitoimenpiteitä oppilaitoksessa sekä oppilaitoksen sekä muiden osapuolten välistä yhteistyötä. Lisäksi sivustolta löytyy tietoja työllistymispalveluista sekä linkkejä lisätietoihin. Tämän aineiston on tuottanut Erityinen-projekti.

http://www.ijkk.fi/mahis/tyoltuki

Yle oppiminen/oppilaanohjaus

Ylen uudistetuilta sivuilta löytyy materiaalia myös oppilaanohjaukseen.

Ammattiopintoihin liittyvissä ammattilainen-sarjan videoissa seurataan eri alojen opiskelijoiden suoriutumista työssäoppimisjaksoilla.

oppiminen.yle.fi

Studentum.fi

Studentumin sivuilta löydät tietoa yliopistoista ja korkeakouluista, ammattikorkeakouluista, ammatillisista opinnoista, erikoislukioista, lukioista sekä kansanopistoista. Näiden lisäksi Studentum tarjoaa tietoa aikuiskoulutuksesta, etä- ja verkko-opiskelusta, valmennuskursseista, kielimatkoista sekä opiskelusta ulkomailla.

www.studentum.fi

Oppilaiden TET-videoita

Sivustolla on videoita oppilaiden TET-kokemuksista Lahdessa.

Katso videot tästä

opetushallitus rahoittaa