AloitussivuOhjaajan etusivuApua ammatinvalintaan
+100%-
ItsetuntemusTulevaisuuden haaveiluAmmattitietousTyöelämään tutustuminenOpiskelupaikkoihin tutustuminenAlojen terveydentilavaatimuksetAmmatinvalintasuunnitelmaOhjauksen tukimateriaalejaHyödyllisiä linkkejä
ammatinvalinta.fi

Ammattitietous

Ammattitietouden lisääminen on yksi ammatinvalintaprosessin osatekijöistä. Ohjattavilla on usein vähäinen ja puutteellinen tietämys eri ammattialoista. Ohjausprosessissa onkin tärkeää tuoda näkyväksi monipuolisesti eri ammatteja. Ammattitietouden lisääntyessä ohjattavat voivat perustellusti pohtia kiinnostuksen kohteitaan. Ohjattavien unelma-ammatit voivat olla ammatteja, joista he eivät ole vielä edes tietoisia!

Stereotypioilla voi olla voimakas vaikutus ohjattavien ammatinvalintaan. Tämän vuoksi ohjaajan on tärkeää nostaa keskusteluun ja oikoa vääriä käsityksiä esimerkiksi ”perinteisistä miesten ja naisten aloista”. Stereotypioista poikkeavat uratarinat ovat konkreettisia ja tehokkaita silmien avaajia.

Tämä sivu sisältää ammattitietouteen liittyviä tehtäviä. Niiden kautta ohjattavat tutustuvat toiminnallisesti eri ammattialoihin.

Tehokas ja ohjattavia motivoiva tapa tutustua ammatteihin on katsoa niitä esitteleviä videoita. Alla olevasta linkistä aukeaa YouTuben Ammatinvalinta.fi-kanava. Kanavaan on koottu monipuolinen valikoima ammattivideoita. Videoita voi katsoa yhdessä koko luokan kanssa tai voit vaihtoehtoisesti ohjata nuoret katsomaan videoita itsenäisesti ohjattavan sivustolla.

Ohjattavan sivustolla ei ole suoraa linkkiä YouTuben Ammatinvalinta.fi-kanavaan. Nuoret voivat katsoa sivustolla ammattivideoita vain Koulutusalat-osiossa, jonne kanavan soittolistat on linkitetty osaksi sivustoa.

youtube-logo

Verkkotehtäviä
1. Ammattivideotehtävä

opetushallitus rahoittaa